THEE… MET DE HOOFDLETTER ‘T’

Thee, een van de meest gedronken drankjes in de wereld.
A way of life, voor de een,
een drankje dat je drinkt als je ziek bent, voor de ander.
Het zegt veel over dit natje, of je houdt ervan, of je gruwelt ervan.
Misschien een regel die opgaat voor alles wat echt en puur is in het leven?
Of is dat een te boute stelling?

Nu ben ik een serieuze theedrinker.
Mijn allervroegste herinneringen aan een kopje thee
is de thee die ik dronk in de keuken bij mijn tante Lien
Thee, met melk en suiker
Thee bij het ontbijt, thee bij de lunch, thee na schooltijd,
Thee uitschenken uit het poppenservies, thee met giebelende vriendinnen
Thee drinken met mijn moeder…

Thee in zakjes (liever niet), of losse bladeren (ja, graag) zo in de pot, zeef of thee-ei.
Thee uit een glas tijdens een overleg, of uit een stoere mok om je handen aan te warmen
Thee uit Engels porselein op een High Tea,
of uit een tinnen beker, vers gezet in een pruttelende ketel boven een vuurtje
ergens in de bergen van de Himalaya.

KOFFIE ‘TO GO’, THEE ‘TO STAY’

Bij koffie sta ik aan, maar bij thee kom ik tot rust…

Anders dan koffie, dat me op de been houdt, me op moet peppen, of door de dag heen sleurt,
brengt thee mij op gang.
Liever de ochtend rustig beginnen met een vers gezet kopje thee,
dan een straffe bak, die me de dag in katapulteert!
En als ik eenmaal de dag ben in gegaan en de dingen doe die gedaan moeten worden,
komt er altijd dat moment, meestal tegen een uurtje of drie in de middag,
dat ik pas op de plaats maak voor een kopje thee.
Liever de gejaagdheid van de dag temperen door me af te vragen
welke thee mijn stemming tegemoet komt,
dan nóg harder te gaan op de zoveelste cappuccinÓ!, espressÓ! of ristrettÓ!

HET PERFECTE KOPJE THEE
Door nu te zeggen dat thee alleen een mix van water en blaadjes is,
doen we het alom bekende drankje, meer dan tekort.
Thee is een ervaring.
Als je dit al van een theedrinker aan kunt nemen, wil je misschien een stapje verder gaan,
want er bestaat een kopje thee voor elke gemoedstoestand, elke situatie of gelegenheid,
iedere tijd van de dag, elke weertype of seizoen.
Namelijk, het perfécte kopje thee, getrokken van het juiste theesoort!

HET DUIZELT met ‘T
Thee, in oorsprong het blad van de Camellia Sinensis waar bergbewoners die aan de voet van de Himalaya woonden
op kauwden voor medicinaal gebruik.
Het is aan de Chinese kennis en techniek en de ontwikkeling van transport te danken,
dat de plant door de eeuwen heen haar vlucht nam,
zodat de wereld kan genieten van de diversiteit aan geur, kleur en smaak van alle soorten thee die er zijn.

Er is groene thee, witte thee, gele thee, zwarte thee.
Oolong en donkere thee.
First flush, whole leaf, handrolled…
En dan heb ik het nog niet over de verschillende wijze waarop thee gezet wordt
of in welke samenstelling van kruiden of specerijen,
want dat verschilt per land.

Het duizelt je misschien, maar uiteindelijk hebben we het hier gewoon over een agrarisch product!
Als je thee wilt begrijpen en je openstaat om de schoonheid van thee te ervaren,
is daar maar een ding voor nodig: thee drinken!
Het kan je dan zomaar overkomen dat je na een slokje van een juist gekozen, goed gezette thee,
je met een ietwat verwarde blik afvraagt wat het in hemelsnaam was, wat je zojuist proefde!
‘Toch zeker geen…?’
Jawel…
Dat was thee, met de hoofdletter ‘T’ ☺!

Ga naar Facebook en Instagram voor thee-weetjes en recepten!